Atomica

Köklü Temel

Ülkemizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, eğitim politikalarında milli ve çağdaş yaklaşımlar benimsemeyi belirtmekle birlikte, eğitim sisteminin tüm dünya ile yarışacak ve önde gelen medeniyetlerin üstüne çıkacak nitelikte bir değere sahip olması gerektiğini vizyon edinmiştir. Atatürk’ün bu vizyonunu benimseyerek çağın getirdiği modernleşme, teknoloji ve bilimsel yaklaşımları birleştiren Atomica, bugünün ve geleceğin eğitim sistemini şekillendirmeyi hedeflemektedir.

100 yıl önce Türkiye’ye gelerek eğitim sisteminde çeşitli incelemelerde bulunan eğitim kuramcısı ve filozof John Dewey, Köy Enstitülerini görünce “hayalimdeki eğitim sistemini kurmuşlar” yorumunda bulunmuştur. Dewey’in eğitime bakış açısı “Eğitim bir vazoyu suyla doldurmak değil, bir çiçeğe kendi tarzında büyüyebilmesi için yardımcı olmaktır” sözlerinde vurgulandığı gibi bireysel gelişimi destekleyecek nitelikte, yaparak yaşayarak öğrenme üzerinedir. Eğer John Dewey’in 100 yıl sonra yine Türkiye’de geliştirilmiş olan Atomica’yı inceleme fırsatı olsaydı hayalindeki eğitim sisteminin dijital bir ortamda tüm dünya çocuklarına sunulabilecek şekilde gerçekleşmiş olduğunu söyleyebilirdi. Atomica, John Dewey’in eğitim vizyonunu yeni yüzyılın ihtiyaçlarına uygun olarak taşımaktadır.

Matematiğin gerçek hayat problemlerinden yola çıkılarak öğretilmesi gerektiğini savunan Hans Freudenthal’ın geliştirdiği gerçekçi matematik eğitimi yaklaşımı, Atomica’nın çıkış noktasını oluşturmaktadır. Bu eğitim yaklaşımı, matematiksel konu ve kavramların insan aktiviteleri sonucu ortaya çıktığı fikri üzerine temellenmekte ve çocukların da kendi bilgilerinden yararlanarak karşılaştıkları problemleri çözme süreçlerinde kendi öğrenmelerini yapılandıracaklarını savunmaktadır. Bu amaçla Atomica, gerçek yaşam bağlamlarında çocukların karşılaşabilecekleri problem durumlarını sunarak, mevcut bilgilerinden hareketle kendi bilgilerini yapılandırmalarına ve yeni kavramları keşfederek bunlar üzerine düşünmelerine fırsat vermektedir.

Sırtımız Tarihe Dayadık, Yüzümüz Geleceğe Döndük

Atomica’nın sahip olduğu benzersiz, yenilikçi ve öncü sistemin fikirleri, kurucusu Gizem Aynacı tarafından öğrencilik yıllarında atılmaya başlanmıştır. İlköğretim matematik öğretmenliği mezunu olan kurucu, akademik hayatı ve iş yaşamı boyunca geleneksel kalıpların dışında, yaratıcı ve yenilikçi fikirleri ile her zaman var olmuştur. Devlette ve özel kurumlarda uzun yıllar öğretmenliğe devam ederken aynı zamanda Eğitim Yönetimi ve Planlaması masterını da onur derecesiyle tamamlamıştır. Dijital eğitim platformlarında çalışma hayatına devam etmiş ve bu zamana kadar tohum halinde olan fikirlerini, kendi geliştirdiği bilimsel yöntemleri teknoloji ile birleştirerek hayata geçirmeye karar vermiştir.

Çağın getirdikleri ile Gen Alfa kuşağının ihtiyaçlarının ortak noktasında yer alan teknolojiye uygun, bilimsel temeli olan, özel olarak geliştirilen bir öğrenme ortamı ve sisteminin olmadığını fark etmesiyle birlikte kuracağı yapının eksik parçalarını tamamlamak için sabırla ve ihtiyatla çalışmaya devam etmiştir. Eğitim uzmanı olarak Türkiye’nin öncü firmalarında çalışarak, organizasyon yapısı, örgüt kültürü, çalışan değerleri, ekip kurma, takım çalışması gibi pek çok alanda hem bilgi hem de uygulama düzeyinde deneyimlere sahip olmuştur. İngiltere’nin önde gelen üniversitelerinden biri ile iş birliği olan bir akademide Eğitim ve Kalite Yöneticisi ile okul müdürlüğü pozisyonunda görev almış ve kısa sürede akademide dijital dönüşümü sağlamıştır. Ekipleri birbirine bağlayarak, çalışan güvenirliğini arttırmış, öğrencilerin akademiye bağlılıklarında gözle görülen olumlu sonuçlar elde etmiştir. Yöneticilik ve liderliğe dair öğrendiklerini uygulama alanı bulduğu bu akademide çalışırken ICF belgeli yönetici koçluğu ve ilişki koçluğu eğitimlerini başarıyla tamamlamıştır. Agile eğitimini de bu sırada alan Gizem Aynacı, geliştireceği projenin en önemli ekiplerinden olan IT ekibine nasıl liderlik edeceği noktasında geniş bilgiye sahip olmuştur. Dijital liderlik eğitimine de bu dönemde başlamıştır. 

Atomica’yı kurmak için son gerekli adım olan girişimcilik ile ilgili tecrübe kazanmak adına, bir girişim merkezinde İstanbul bölge yöneticisi olarak çalışmıştır. Nisan 2023 itibari ile resmi olarak Atomica’yı kuran Gizem Aynacı bu zamana kadar edindiği bilgi ve tecrübelerinin hepsini bu projeye aktarmıştır.

Bilimsel olmasına verdiği önemle birlikte üniversite yıllarından bu yana arkadaşı olan ve alanında çok başarılı Dr. Merve Atasay Sunay ile ortak çalışmaya başlamıştır. Dr. Merve Atasay Sunay’ın matematik eğitimi alanında pek çok bilimsel çalışması bulunmaktadır. Kendisinin kurduğu ve öncülük ettiği pek çok proje ve yapıda yer almaktadır. Yaratıcılık ve akademik bilginin birleştiği bu ortaklık ile öğrenme ortamı tasarlanmış ve birlikte içerikler üretilmeye başlanmıştır.

Bu süreçte geliştirilen eğitim sistemi ve öğrenme ortamının geçerliği ve güvenirliğinin sürekli kontrol altında olması ve test edilmesi amacıyla Anadolu Üniversitesi ile ortak çalışmaya başlanmıştır. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nin koorinatörlerinden olan Prof. Dr. Abdülkadir Erdoğan liderliğinde araştırma çalışmaları devam etmektedir. Akademik danışma kurulu başkanı olarak projede yer alan profesörün ekibinde Dr. Merve Atasay Sunay, Arş. Gör. Ergün Duman yer almaktadır.

Bilimsel temelin sağlam oluşturulması ve alanında uzman ekibin bir araya getirilmesiyle birlikte Atomica ortaya çıkmaya başlamıştır. Bu girişimcilik sürecinde İTÜ Çekirdek Kuluçka merkezine kabul edilmiş ve içerideki aşamaları başarıyla tamamlamıştır. Aynı zamanda ETKİM İstasyon sürecinde sunum yapma fırsatı yakalamıştır.

Atomica, YEĞİTEK’den aldığı destek ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın içerikleri onaylaması ile birlikte Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliği gerçekleştirmiştir. 2024-2025 eğitim öğretim yılında Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı devlet okullarında pilot uygulama başlayacaktır.